In My Mango Tree Blog

In My Mango Tree Blog

In My Mango Tree

Håll koll på:

In My Mango Tree Shop
In My Mango Tree Consulting

Nu och i evighet

ShopPosted by Anna G 2014-10-16 20:44:46
Idag har jag gjort en sällsam resa i tiden. Jag har haft förmånen att få besöka kulturreservatet Örnanäs, väster om sjön Immeln. För er som för en stund vill stanna tiden kan jag varmt rekommendera resmålet. I synnerhet om ni har sällskap av den duktiga familj som förvaltar gården, och med vars hjälp man lätt som tanken förflyttas fram och åter under flera hundra år.

Med i sällskapet var tre "brödrar", som visserligen inte var bröder, men som sade sig vara släkt med varandra. När jag frågade lite närmare om släktskapen berättade de att två av dem var femmänningar och den tredje deras tiomänning. Fundera en stund på detta!

Under tiden kan jag berätta att min faster i slutet av åttiotalet upptäckte att vi var släkt i dubbel bemärkelse. Min mor och far hade en gemensam förfader, som levde mellan åren 1742 och 1816. Med tiden kom generationerna att halta något, och således är jag sexmänning med min pappa, och min mamma är femmänning med min farfar. När mina föräldrar träffades hade släktskapen för länge sedan fallit i glömska. Jag minns att det kändes märkligt att få veta, men det är nog inte särskilt unikt.

Många av oss känner till våra förföräldrar tio släktled bakåt i tiden, men hur många av oss vet vilka våra nu levande tiomänningar är?

I såväl det traditionella svenska som afrikanska samhället var tidigare och kommande generationer ständigt och samtidigt närvarande, genom händers verk i saker, byggnader och landskap runt om och vetskapen om att allt detta skulle lämnas vidare. Det var inget kusligt med det, utan en fast punkt i vardagen. Nu och då flöt samman. När de flesta har dragit upp rötterna är nuet det enda verkliga och viktiga.

När jag körde från Örnanäs tänkte jag vidare på tiden, och det lilla ordet nu, och hur vi alla bär evigheten inom oss. Om ni undrar över kopplingen mellan ovanstående filosofiska utläggning och In My Mango Tree Shop, så kommer den här. Jag får erkänna att jag ibland är lite bekymrad över att uppfattningen om vad som är nu ska skilja sig något åt mellan mina leverantörer i Namibia och mina kunder i Sverige. "Beställ före kl 19 så skickar vi din vara samma dag!" lovar svenska nätbutiker. Jag får nog istället lov att marknadsföra väntan på varan som något i grunden gott!

När jag bodde i Gweru beställde jag en gång en brevkorg av en kvinna som brukade komma till min grind. När varan väl kom hade så lång tid förflutit att jag hade hunnit glömma bort det hela, och istället för den lätta fyrkantiga korg som jag trodde att jag skulle få fick jag en svagt oval korg av så robust slag, att jag utan oro kunde lasta den med minst tio kilo frukt. Den unika vackra korgen pryder ännu mitt vardagsrum, här i Sverige.

Alltså - om du tar dig tid att vänta, får du all tid i världen plus det oväntade!Kan det bli bättre?