In My Mango Tree Blog

In My Mango Tree Blog

In My Mango Tree

Håll koll på:

In My Mango Tree Shop
In My Mango Tree Consulting

Ta steget till eget...

ConsultingPosted by Anna G 2014-11-10 22:13:49
"Ta steget till eget" står det på två kassar som jag har fått den senaste tiden, ja på den ena står det till och med: Ta steget till eget och få en kalasstart!

Den första fick jag då jag besökte Nyföretagarcentrum på Krinova i Kristianstad. Jag fick då lov att presentera min affärsplan för ett proffs, och vi gick tillsammans igenom den och min budget.

Den andra fick jag då jag några veckor senare deltog i ett Starta eget-café.

Om det första tillfället var en bekräftelse på att jag var på rätt väg, så var det andra egentligen överkurs, för jag hade nog kommit längre än de flesta som var där. Men det var ju inte heller fel!

Det finns naturligtvis många fördelar med att kunna smyga igång ett företag medan man ännu befinner sig i en trygg anställning. Nackdelen är att det är svårt att uppbåda tillräckligt med energi för att samtidigt avsluta och inleda.

I det arbete som nu lider mot sitt slut har jag tusen och en uppgifter som ska slutföras eller lämnas över, det ska rensas och arkiveras och skrivas listor till en efterträdare, som ännu inte är utsedd. "Jag måste hinna göra det, jag får inte glömma bort det, vem ska ta över det..." och så vidare. När arbetsdagen på tekniska enheten i Bromölla kommun är slut, tar arbetskvällen på In My Mango Tree vid, och tankarna är desamma. "Jag måste göra det ikväll, jag får inte glömma bort...". Och när jag kanske bara har orkat lägga mig i soffan med katten och dra filten över huvudet: "Jag måste göra det imorgon kväll...".

Sedan mitt senaste inlägg här på bloggen har det ändå hänt en del, förutom de två tillfällen jag beskrev ovan.

Till exempel är verksamheten nu officiell (!) och registrerad både för F-skatt och moms hos Skatteverket. För att kunna göra det var jag tvungen att beräkna såväl nettoomsättning som överskott för företagets första räkenskapsår, och för de olika delarna - import/återförsäljning respektive konsultverksamhet. Dessutom finna rätt SNI-koder hos Statistiska centralbyrån.

Jag har anmält mig till inte mindre än TRE informationsträffar hos Skatteverket, om skatt för företagare, allmänt om moms och moms vid utrikeshandel.

Jag har varit hos banken och öppnat TVÅ bankkonton, ett för IMMT Shop och Consulting vardera, ordnat bankgiro, internetbank för företagare och beställt "Business Card". De hade dessutom ett färdigt paket för betalning vid e-handel och ett för bokföring.

Jag har satt ihop ett CV, med mitt namn i stor röd skrift och smickrande foto. Jag har skickat det till två olika testgrupper, ändrat, skickat ut igen, ändrat - men nu får det vara klart. För att citera en i testpanelen: "Det här är SÅÅÅ du, Anna!". Det ska nu distribueras till alla dem som jag hoppas ska vilja anlita och försörja mig som konsult! Gode Gud hjälp mig, för det är ovant att behöva göra reklam för sig själv.