In My Mango Tree Blog

In My Mango Tree Blog

In My Mango Tree

Håll koll på:

In My Mango Tree Shop
In My Mango Tree Consulting

Preferenstull?

ShopPosted by Anna G 2015-01-19 18:34:32
Under vintern har jag gått Tullverkets distanskurs om europeiska unionen, tullförfaranden, klassificering av varor, frihandel och ursprung, tullvärde, export och import. Nya världar har bokstavligen öppnat sig, men som vanligt när man lär sig något nytt, så är insikten i hur mycket det var man inte kunde, något deprimerande. Och hur mycket man snart kommer att glömma... Parallellt har jag deltagit i Skatteverkets utbildningar om till exempel moms, och jag tröstar mig med att även deras tjänstemän säger att tullreglerna är "rena grekiskan".

Även för en person med mindre kontrollbehov än jag, skulle det nog vara svårt att sitta här i Sverige och förklara för någon i Namibia att köp ditten eller datten och ordna sedan alla dessa papper, stämplar, intyg och skicka hit och dit - och sedan vänta i frid och fröjd. Jag känner ingen större frid, men - jag kan inte vara samtidigt i Namibia och Sverige, jag har själv valt att hämta varor därifrån, ingen har tvingat mig, jag kunde ha gjort något mycket enklare - nu handlar det om att lära sig att förtrösta. På andra, som INTE har gått kursen...

För vissa varor som importeras till EU så kan man få nedsatt tullavgift. Det kallas för preferenstull, om du känner för att gå in och kika i TARIC söksystem för tulltaxa, så kan du lära dig mer. Men för att man ska kunna få rätt till preferenstull, krävs att varorna kommer tillsammans med ett ursprungsintyg, och det ska vara stämplat av tullmyndigheten i exportlandet. Dessutom måste alla fakturor innehålla precis rätt information, inget får saknas. Spännande, eller hur?

För att återgå till tullkursen, så gjorde jag tydligen ett visst intryck. När jag till sist träffade mina lärare på Tullverket, efter att endast ha haft mail- och chattkontakt under många långa helger och kvällar, så utropade först den ene: "Oj, är det DU som är Anna Grönlund!" Därefter ropade denne till den andre: "Hörru Anders, DET HÄR är Anna Grönlund!". Jag vågade aldrig fråga varför... Ibland är det bäst att inte veta. (Såg annars för mig hur de ligger på golvet och kreverar av skratt efter att ha läst mina svar och kommentarer.)

Men titta gärna in på Tullverkets hemsida, den är faktiskt jättebra. Och när jag besökte tullkontoret i Malmö så fick jag Tullverkets hundkalender 2015, med tolv av de underbara hundar som tjänstgör för tullen, på bild. Hänger nu framför mig. På januaribilden syns Atlas, 2 år, labrador, när han söker igenom en bil, står under motorhuven. Han sägs vara sökvillig, lydig, temperamentsfull och ett riktigt energiknippe. Han är denna månads inspiration för mig!